15 000 лева безвъзмездна помощ за домакинствата, които си монтират соларни панели. Това обеща министерството на енергетиката.

...
15 000 лева безвъзмездна помощ за домакинствата, които си монтират соларни панели. Това обеща министерството на енергетиката.
Коментари Харесай

Експерт: Безвъзмездната помощ не може да покрие фотоволтаици от 10 kWh

15 000 лева безвъзмездна помощ за домакинствата, които си монтират соларни панели. Това обеща министерството на енергетиката. Парите ще се възстановяват на домакинствата след като инсталират фотоволтаичната система.

С 30 до 40% % ще се свие сметката ни за електричество, в случай че се отопляваме посредством фотоволтаична система. Първоначалната инвестиция обаче е огромна, само че тя би могла да се възвърне до 10 години, твърди специалистът Светослава Янчева.

 
Фотоволтаичната централа работи целогодишно, належащо е да има слънце, зимата производството е най-ниско, поради по-малкото слънчеви дни. Но хората би трябвало да гледат на тази инвестиция малко по-глобално. Да не гледаме че ще спестим 100 лв. зимата, а 1000 лв. лятото. Важното е, че в границите на календарната година да реализираме това което сме имали като желание, а то е си понижим разноските за електрическа енергия.
Светослава Янчева, управител във компания за слънчеви системи

В моментите в които хората са на работа, а фотоволтаикът създава сила и не се употребява, е добре тя да се запази в батерия. В момента, в който хората се приберат от работа вечер пускат да електроуредите и могат да стартират да черпят от производството на фотоволтаика, изяснява тя.

В квартал Беломорски в града под тепетата съвсем всяка къща разполага с бойлер, който се зарежда посредством фотоволтаична система. Къщата на Венцислав Филев е оборудвана с 10 киловатови соларни панели, а това е понижило на половина сметките му, защото той е небитов консуматор.

 
Към момента системата ни е с две акумулатори и по този начин към 50%, а може би 60% се покрива от фотоволтаичната ни централа. Около 37 хиляди коства инсталацията. В порядъка на 10-12 години ще се оправдае инвестицията, само че напълно зависи от цените на тока.
Венцислав Филев 

А Николай Попов е сложил слънчева система, която загрява водата в дома му, още през 2012 година, когато го построява, а резултатът от това е голям.

 
100 лв. заплащам за цялата година, с цел да си загрявам бойлера, който е 200 литров, мисля, че това е доста добре, в случай че употребявам реотанът на бойлера на бойлера ще бъде доста по-скъпо.
Николай Попов

Това, че Николай се отоплява основно на дърва, го прави потенциален кандидат в програмата за подпомагане на домакинствата за заменяне на неефективните източници на сила с възобновими. Според програмата на министерството на енергетиката са предвидени средства за фотоволтаични системи до 10 киловата на стойност до 15 хиляди лв.. Според Светослава Янчева тези пари ще стигнат единствено за системи до 5 киловата.

 
Една апаратура – 10 киловата каквато е тук, тя е за по-големи семейства коства два пъти повече в сравнение с действително биха могли да си разрешат хората да получат като безплатна помощ. Предполагам, че всеобщо семействата ще се възползват от по-малки системи, от порядъка на 5-6 киловата монофазни, с по-малък бюджет. За 5 киловата е нещо от порядъка на 20 до 22 хиляди лв.. Това е цената и е сума без Данък добавена стойност.
Светослава Янчева, управител във компания за слънчеви системи

В програмата са заложени 240 млн. лв. по плана за възобновяване и резистентност. В първият транш са заложени 80 млн. лв., като от тях около 60 милиона ще бъдат за фотоволатични системи за лично ползване.

„ За първия стадий към 3,5 до  4 хиляди семейства биха съумели да се възползват, а от целия общ бюджет - 240 млн. не по-малко от 10 хиляди “, изяснява Янчева.

Възможно ли е обаче да закупим и сложим сами фотоволтаичната система, в случай че участваме в програмата? В мнение на Министерство на енергетиката до Euronews Bulgaria излиза наяве, че:

„ Съгласно Условия за осъществяване, част от пакета документи, дейностите по доставката, монтажа и въвеждането в употреба на фотоволтаична система до 10 kWh, финансирани по процедурата, би трябвало да бъдат осъществявани от лице, притежаващо нужната професионална подготовка за това “, споделят от министерството.

Според лист с оторизираните за това лица те са към 1000 души.

По проект програмата за подпомагане на домакинствата, които искат да се оборудват с фотоволтаични системи се чака да бъде пусната първоначално на февруари. Семействата, които искат да се възползват не би трябвало да са започват дейности по инсталацията им преди 7 юни 2022 г. Подаването на заявление за участие ще се прави напълно по електронен път посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР